lørdag den 23. april 2011

En lørdag paa Amager

Hele holdet (Foto: Nette Stormlund)

”Danse hvo som danse vil” hedder en af sangene i Johanne Louise Heibergs vaudeville ”En søndag paa Amager”. Og det er naturligt at tænke på, hvis man ellers kender vaudevillen :-) OG har været på fri ved fod kursus på Amager i dag!
Nette Stormlund debuterede som instruktør for Sydkystens Hundeskole, men med et kursus som hun har god erfaring i: Et kursus i fri ved fod.
Jeg havde høje forventninger til kurset – og de blev mere end indfriet!
Nette gennemgår og demonstrerer en gennemtænkt og afprøvet måde at tænke fri ved fod på.
Hun tager udgangspunkt i sin professionelle erfaring som solo-oboist, og beskriver letforståeligt hvordan meget af den viden hun fik om indlæring af musik, i vid udstrækning kan overføres til moderne hundetræning: træning af delmomenter, baglænskædning, ”kroppen husker” mv. Jeg hæftede mig specielt ved:
  • At menneskets indlæringskapacitet er tidsmæssigt begrænset til ca. 20 minutter. Hundenes er meget kortere (3-5 minutter).
  • At hjernen (både menenske og hunde) skal hvile mellem de enkelte træningssessioner.
  • At indlæring af musik i vid udstrækning er baseret på, at man kan spille instinktivt. Man kan simpelthen ikke nå at spille stykkerne i det rette tempo etc., hvis kan skal tænke over hvad man gør.
  • At egentlig træning betyder at man træner 4-5 gange om ugen.
Kursusforløbet omfattede kort opsummeret følgende:

  • Vi skulle alle gennemføre en dirigeret fri ved fod. Lille Bjørn gik fantastisk – jeg var vist den, der sidst opdagede det …
  • Vi brainstormede over hvilke momenter der indgår i fri ved fod (25+).

  • Vi trænede specifikke momenter (højre om, omkring, 360 grader højre om, venstre om, 360 grader venstre om) ved hjælp af plader med ”dansetrinene”.
  • Vi trænede momenterne med og uden musik
  • Vi trænede forløb med musik
  •  Og vi sluttede med en dirigeret fri ved fod uden musik.
Og det jeg oplevede var en helt anden form for fri ved fod: grundtrinene sidder i rygmarven, rytmen i gangen er bestemt af musikken – igen Rasmus Seebachs "Lidt i fem" :-) – føreren går mere afslappet og med mere energi … og hundene følger med.
Det kursus var altså lige i øjet! Det var så tydeligt at se, hvordan ALLE hunde gik en meget bedre fri ved fod til sidst end da dagen begyndte. Lille Bjørn stod af til sidst, han var virkeligt træt, men det ændrer ikke ved at det er MEGET smart måde at træne fri ved fod på.
Tusind tak til Nette for et fantastisk kursus.
Og til alle deltagerne for meget hyggeligt selskab.
Og til alle de misundelige … Vi har planlagt yderligere to af disse kurser, læse mere på Sydkystens Hundeskoles hjemmeside.

1 kommentar:

conni sagde ...

...og til alle jer der endnu ikke har tilmeldt jer....afsted afsted :-))) Det er et super kursus.