tirsdag den 5. april 2016

Back to basics eller Et kursus på rette tid

Max' favoritposition (foto: Grafiko.dk)

Nogle kurser ligger bare godt i kalenderen. Jeg har for længe siden tilmeldt et 2 x 3-timers HTM specialkursus hos Anja, med start i går. Efter tre HTM-prøver på seks dage og tre gange ikke bestået på udførelse, var det perfekt at komme på et kursus, hvor vi blev mindet om alt det fundamentale, som nogen (host host) måske har fortrængt lidt i iveren for at prøve programmerne af til prøver.

Vi startede med at vise vores bedste og svageste position, og skulle begrunde hvorfor. Det var i sig selv ret afslørende.

Min bedste er P9, fordi Max er 100 % tryg mellem benene, og er blevet forstærket 1 mio. gange dér siden han var på første time på Johannas Foundation-hold. Min dårligste (blandt flere): P3 (butt), fordi jeg ikke har arbejdet ret meget med den – og har forstærket ret tilfældigt.

Hvilket gav et perfekt oplæg til Anjas introduktion til indlæring af den perfekte position. Alfa og Omega er at man skal vide 120 % præcist hvordan position skal se ud, det færdige billede skal være prentet i ens hoved, så man konkret kan afgøre om det er ok eller ikke (så man kun klikker for det rigtige). Jeg noterede bl.a. følgende stikord:
  • Gå med hunden for at få et billede af hvordan hunden viser sig frem/bevæger sig.
  • Starte med front (P2), fordi man så kan se hele hunden, og den har nemmere ved at placere sig når der er to ben at placere sig i forhold til
  • Forstærke den stationære stilling meget, så hunden er tryg i den. Billedet skal være på plads inden der kommer bevægelse på.
  • Introducere mikrobevægelser (sidelæns og baglæns, forlæns sidst), og belønne det mindste forsøg fra hunden på at den følger med – dvs. forstår at føreren flytter sig og hunden skal følge med for at billedet fastholdes
  • Hunden skal være (lige) tryg i alle positioner
Afslutningsvis i denne del talte vi om det særlige ved HTM i forhold til FS, hvad er det, der gør at vi oplever god HTM-som noget ganske unikt? Ord som tæthed, præcision, samhørighed og helhed (hund og fører udgør et hele) blev bl.a. nævnt.

Så skulle vi arbejde med én specifik, selvvalgt position, kunne beskrive billedet 100 % og belønne denne intensivt. Jeg arbejdede med P2, og det var helt klart, at jeg aldrig har gjort mig helt klart hvordan Max skal stå eller jeg selv, for den sags skyld. Hvordan skal jeg stå med fødderne, afstand mellem benene, afstand mellem skosnuder og Max, Max’ benplacering (udstillingsstå) i den stationære position?

Næste punkt var at arbejde med overgange, 3 positioner og 4 overgange, hvor slalom var forbudt. Vi kunne konstatere at der er MANGE muligheder for at bringe en hund fra en position til en anden, det er bare om at finde noget der passer til ens nummer :-)

Så arbejdede vi med, at hunden skulle indtage tre selvvalgte positioner på ren verbal kommando. Rigtigt interessant. Jeg arbejdede med P1 (plads) og P9 (setup) med Max, og det skal jeg da have arbejdet med at generalisere, for når jeg stiller mig i ”svære” vinkler, så gør han ikke det, jeg regner med at han gør!

Til allersidst skulle vi arbejde med at belønne hunden for at stå. Ofte oplever man hunde der benytter stilstand til at orientere sig, snuse eller andet, men vi vil gerne have hunde der OGSÅ i stå fastholder fokus på føreren.

Tre timers meget inspirerende, lærerig og tankevækkende træning.

Naturligvis fik vi hjemmeopgaver til næste runde den 2. maj.
  • Vi skal lægge en video op, hvor vi drejer 360 grader i en position 1 uge før
  • Skrive mål for indtagelse af tre positioner på ren verbal signal, og demonstrere hvor langt vi er nået næste gang
  • "Blive 100 % skarpe på "dit og din hunds" unikke billede
  • Overveje hvad er DIN hunds stærke sider
Det var virkelig et kursus på rette tid.

Ingen kommentarer: