søndag den 7. maj 2017

Nose Work hos Britt Nylund og Helena Lindhe

Britt og Helena

Max og jeg deltog i dag i andel del af weekendkurset i Nose Work med Britt Nylund og Helena Lindhe, forfatterne til "Nosework - allt du behöver veta", som jeg har anmeldt her.

Kurset blev afholdt af Nicedog (Susanne Bagger-Sørensen) med assistance af Anne Larsen, og selvom jeg kun kunne deltage i halvdelen af kurset, fik jeg meget stort udbytte af det.

Jeg havde store forventninger til kurset og de blev fuldt ud indfriet.

Helena med demohund

Frem til frokost havde min gruppe (halvdelen af de 14 deltagere) Helena som instruktør. Første tema var at have fokus på hundens evne til at holde markeringen for fund, uanset førerens adfærd. Hvis hunden markerer og føreren går videre, skal hunden tro på, at den véd bedre og fastholde markeringen.

Vi startede med beholdersøg, hvor vi, når hunden markerede, skulle gå videre og trække belønningen lidt. Da Max og jeg fik tunet os ind på det fik vi i tredje runde et supersøg, hvor han markerede, jeg bare fortsatte uden at se på ham, han fastholdt og jeg roste vildt.

PS: Både her og i alle andre øvelserne blev vi mindet om, at huske at vi ikke bare løbende skulle hæve kriterier, vi skal gøre det nemmere/nemt indimellem.

Vi arbejdede med at rose på afstand, hunden i line eller løs, Hunden laver sin markering mens vi er et stykke væk, vi roser og bevæger os langsom hen og giver belønning. Målet er at hunden klikkes for at den har gjort fundet, og fastholder, mens vi går hen og belønner. Det vi vil opnå er at hunden forstår, at rosen indebærer belønning, men pga. afstanden går der et stykke tid.

Max var lynende hurtigt til at forstå konceptet.

Næste moment var et klassisk udesøg. Max fandt hurtigt frem til det område, hvor kilden var, men markerede ikke; han lavede først en afstikker og så kom han tilbage og markerede præcist. Superflot arbejde, men i en konkurrencesituation dyrt.

Helena foreslog at jeg arbejde med enklere søg, stærkere duft og i modvind, og belønnede direkte når han kom frem. Selvom han gjorde det godt på hendes søg, var det alligevel ikke godt nok til en konkurrence.

Rekvisit til skjulte duftkilder

Dernæst arbejdede vi med skjulte duftkilder, duftkilder som hunden ikke kan komme til.

Grundindlæringen baseres på, at hun skal kunne komme tæt på, før føreren roser for det, føreren gør kilden tilgængelig, hunden finder kilden og belønnes. Det kan fx være noget i en skuffe eller bag en låge, eller som vi prøvede: med et skraldestativ. Max lavede en supermarkering udenfor, og da jeg åbnede strøg han ind og markerede kilden.

I næste runde var kilden gemt bag en palle, og burde være utilgængelig. Max var smartere, han kom ind bag pallen, markerede, og da jeg roste kunne han sørme også vende inde bag pallen og komme ud igen. Som Helena konstaterede, kilden var ikke utilgængelig, den var svært tilgængelig.

Igen superarbejde af Max!

Vejret var med os :-)

Efter frokosten, som inkluderede en spontan fotosession skulle vi hos Britt arbejde med søg i højden. De første trin er at hunden skal strække sig fx op af væg, for at nå kilden, eller skal op at stå på noget. Og naturligvis skal man huske at hæve kriterierne gradvis. Vi kan bruge samme belønningsstrategi som nævnt ovenfor med skjulte duftkilder: Hunden påviser og roses, kilden gæres tilgængelig for hunden (fx ved at løfte den) og den belønnes. Vi blev også mindet om, at vi også skal huske at arbejde med lave søg, selvom kilden ofte ligger højere.

Vi arbejdede med to høje søg. Max valgte først det, hvor der stod en palle ud for søget. Han arbejde intensivt ved jorden, havde hovedet inden i pallen (jeg fik bagefter at vide, at der havde været rigtigt mange hunde på stedet), men med lidt hjælp (håndsignaler) kom han op på pallen, og lavede flot markering.

Det andet var placeret over en stol. Max markerede tydeligt fast det var oppe, og at stolen stod i vejen, jeg vist ham stolen (at han måtte springe) og så der var deingen problemer med at markere.

Så jeg fik noteret: Jeg skal arbejde mere med højere søg, jeg kan med håndbevægelse guide til højere søg, jeg kan bruge ”vandring” til at opmuntre til højere søg: Hjælper holder hunden, mens fører peger spændende steder ud i søgeområdet, inden man går i gang med søget.

Vi arbejde med de høje søg på et svært område, og blev (naturligvis) mindet om, at vi skal træne svære søg hjemme, lette søg ude, og så grafbis øge sværhedsgraden fx ved at anvende sværere miljøer.

Foto: Anne Larsen

Vi sluttede runden hos Britt med et nemt søg, hvor hun holdt hunden og vi pegede ud, og skulle give Jackpot belønning. Vi sluttede af med indesøg med Helena. Det foregik i butikken med masser af foder, godbider og legetøj. Max var indimellem vildt fascineret af gulvet, og jeg fik bagefter at vide at der har ligget kødben dér. Med lidt hjælp til at søge opad arbejdede gik han dog fint, og lavede en flot markering til sidst.

Vi nåede en masse søg med vores hunde, vi fik supergod feedback, vi havde gode muligheder for at følge de andre, vejret var med os, og selskabet var hyggeligt. Det var specielt dejligt at opleve Anna-Jane med sin schæfer, som udviklede sig fantastisk i løbet af dagen, og nærmest ikke var til at stoppe igen, da den fandt ud af hvad Nose Work gik ud på. Skønt førerarbejde som jeg huskede at rose for!

Tak til alle for hyggeligt selskab, Helena og Britt for inspirerende undervisning, Susanne og Anne for at arrangere. Vi kommer gerne igen til fortsættelsen.

Jeg husked at få signeret bogen!

Det var en dejlig kursusdag!

Ingen kommentarer: