torsdag den 17. maj 2018

HTM nørderi med masser af perspektiver

En overrasket Lille Bjørn ser far med en ny hund! (foto: Neel Ane Smed)

Da Anja opslog holdet HTM detalje kursus meldte jeg straks til med Lille Bjørn. Han har aldrig været på kursus hos Anja, og det lød som om, det var skræddersyet til os. Det var det bestemt!

Skøn aften!

Jeg er helt høj efter godt tre timers kursus i det skønneste forårsvejr hos Anja med seks andre nørder, som fik arbejdet med en stribe forskellige øvelser, der alle havde til formål at skærpe vores fokus på detaljer.

Vi var sat sammen i grupper to og to, og jeg havde Tine med Linus som makkere hele aftenen.

Belønning i rette position (foto: Neel Ane Smed)

I første øvelse skulle vores makker filme os, når vi arbejdede med en specifik position og et specifikt kriterie. Jeg arbejdede med P9, og det gav naturligvis anledning til overvejelser om dels den præcise position, dels belønning i den rette position. Jeg fik beskrevet Lille Bjørns korrekte P9 helt præcist, og kunne så konstatere, at han står lidt for langt fremme … Men ved strategisk (korrekt!) klikning og belønning oppefra og ned (modsat at belønne lidt fremad mod munden), fik jeg hurtigt Lille Bjørn ind i den rigtige position, og med den rette balance. Der er lidt motorik jeg skal arbejde med, da venstre hånd har en tendens til at belønne længere fremme end højre.

I processen fik vi også opdaget, at min træningsvest er i vejen, når han skal fokusere på mig, og kan medvirke til at få ham for langt frem.

I anden øvelse brugte vi nogle kegler og skulle arbejde med ét kriterie, mens vi gik med hunden i en position mellem keglerne. Jeg valgte P9, Tine klikkede og Lille Bjørn gik virkelig flot. Vi fik talt om hvilket ben hunden skal fokusere på, og om den skal følge benets bevægelse eller fodens, og det kommer an på hund og fører, men jeg fik virkelig noget at tænke over, for mange af positionerne med Lille Bjørn er pæne, men ikke dybt overvejede, og det er da glimrende at få set på inden klasse 3 😉


To fotos fra Lille Bjørn synspunkt (foto: Tine Gade)

I tredje øvelse skulle vi være vores makkeres hund, og fotografere, så godt vi nu kunne, føreren set fra hundehøjde, både når føreren stod rank, og når føreren stod lidt krummet. Vidt forskellige billeder, og ikke underligt at hundene kan blive forvirrede, når vi måske står lidt mere anspændt i en konkurrencesituation, og alligevel bliver overraskede over at hundene gør noget andet, end de plejer …
Lille Bjørn følger lige meget hvad!(foto: Neel Ane Smed)

I fjerde øvelse havde vi bind for øjnene, blev dirigeret af makker, og skulle have fokus på at slappe af i kroppen, mærke hunden, mærke underlaget. Jeg fik at vide af Lille Bjørn gik fantastisk i hhv. P1 og P9, faktisk bedre end når jeg ikke havde bind for øjnene. Det er virkeligt interessant, her går jeg og tror, at jeg støtter ham, og så laver han det perfekt, bare jeg retter mig op!!!

Kontakt med himmelen (foto: Neel Ane Smed)

I femte øvelse var alle ekvipager på banen. Vi skulle gå vores program uden musik men med rank ryg og kigge op (Kontakt med himmelen), og Anja styrede de fælles belønningstidsrum. Lille Bjørn var igen superflot på, det var næsten som øvelsen med bind for øjnene …

I sjette øvelse skulle vi med makker tale om overgange og balance. Vi skulle tale om nogle overgange (links) som var nemme og nogle som var svære for hunden. Konklusionen var, at det er vigtigt at overveje linksene i forhold til hundens niveau, for som udgangspunkt er det nemmest, hvis linket giver en naturlig overgang til den næste bevægelse: hvor ligger vægten, når hunden lander efter linket, og hvad betyder det i forhold til den følgende position? Et skift er ikke bare et skift, og hunden skal have tid til at finde balancen.

Syvende og sidste øvelse var Bianca-cirklen (forstyrrelsescirklen), som Lille Bjørn vist ikke har været udsat før. Tine havde let ved at lokke ham i starten, men da han fandt ud hvad reglerne var, var han hurtigt henne hos mig. Jeg havde bekymret mig om, at Lille Bjørn ikke kunne holde en hel aften. Det kunne han godt, han var faktisk ualmindeligt frisk også til sidst, det var virkelig en fornøjelse at have ham med.

Det var naturligvis et utroligt lærerigt kursus. Nogle nye punkter, genopfriskning af gammel lærdom, masser af ideer at arbejde videre med. Anja er fantastisk til at komme med gode oplæg, at give feedback under træningen og opsummere efter hver øvelse. Dertil kommer et meget entusiastisk hold og det skønneste vejr. På alle måder en fantastisk dejlig træningsaften.

Tak til Anja og alle de andre, især tak til Tine og Linus for godt makkerskab, og Neel for masser af skønne fotos 😊

Ingen kommentarer: