fredag den 25. januar 2019

Tricks og belønningsstrategi

Max i zonen

Dagene med trickstræning hos Johanna tager jeg tidligere fra arbejde, er lige hjemme og klæde om og få en kop kaffe, og så afsted med Max. I dag gik det lidt stærkt, så jeg måtte vende om og hente to ret vigtige rekvisitter: Baljen til zone, og blomsterne til blomsterøvelsen.

Selv om jeg havde fået trænet hjemmeopgaverne følte jeg ikke vi var specielt klar, men heldigvis ville Max det anderledes, og vi fik en virkelig skøn træningsrunde, indtil vi begge gik død efter cirka 7 kvarter af de to timer. 7 kvarters træning stort set uden pause, det er lidt vildt, men Max var virkelig på, og han viste mig tydeligt, når jeg ikke var skarp nok.

Zone (at blive i kurven uanset hvad), er supertrænet, og jeg lærte bl.a., at fjerne kurven, når jeg træner noget nyt og svært, for så ville Max gerne søge hen i zonen. Så den skulle helt væk.

Blomsterøvelsen var jeg ikke helt tilfreds med inden, og heller ikke da vi varmede op, men da Johanna kom og så på den, lagde hun mærke til, at Max ser på de enkelte blomster, før han markerer den blå, han styrter ikke bare hen til den rigtige. Og pludselig virkede det hele perfekt, med en succesrate på 90+ %. Og da Johanna præsenterede to grønne var han bare dagens stjerne, han kiggede på dem begge, så kom den blå frem og han markerede. Suverænt!

Dagens to nye opgaver var henholdsvis se til højre/se til venstre og gå bag ved fører og udføre adfærd (fx dække) når fører kigger over venstre skulder (ikke over højre).

Johanna havde meget passende indledt med at fortælle om belønningsstrategi, og det var der virkelig brug for, for at komme godt i gang.

Se til højre (endte det med at jeg startede med), var svær at få gang i, Max blev frustreret, indtil Johanna bad mig om at hjælpe med at få gang i adfærden, så begyndte der at ske noget.

Det med at gå bag ved fører mv. fik jeg rodet sammen, så jeg har nu en hjemmeopgave med at få gå bagved på plads. Jeg kan stille baljen bag mig og så tage den derfra. Det med at få adfærd når jeg drejer hovedet er næste step.

Indimellem fik jeg arbejdet med noget rally – det hele skal jo passes 😊 – og er kommet godt i gang med generalisering af spin og twist. Så øvelsen med at hunden skal snurre indad kommer på ren verbal kommando. Da jeg huskede at tage det i små skridt blev det supergodt.

Endelig i den individuelle runde fik jeg arbejdet med forskellige tricks til FS. Handsup (det var godt jeg huskede at ændre kommando undervejs, jeg startede med feetup, som er noget helt andet), hvor han stiller sig op ad mig, og jeg drejer på stedet; det er ikke nemt, men Johanna gav nogle tips om belønningsstrategi: Max er 110 % fokuseret på, hvor godbidderne kommer fra, så jeg skal variere meget mere. Og så kunne jeg passende også have en øvelse, hvor han går rundt om mig med fødderne oppe.

Endelig sluttede vi med en serie moveon, hvor jeg varierede med ”under”, hvor han skal under knæhaserne. Han havde en tendens til at stoppe der, jeg kastede belønning, men det blev meget bedre da jeg havde en touch på en hånd som afslutning. Den kan bruges til en prøve, og han kommer meget hurtigere ud.

Er du vild, hvor både Max og jeg var trætte i hovederne til sidst. Masser af ny læring for os begge, ja egentlig var der ikke så meget nyt for mig, men der skulle rodes lidt i arkiverne for at grave alt det frem, som jeg godt vidste.

Bundlinje: Gode fremskridt med det hele, og ikke mindst fornyet lyst til at arbejde med FS – der er muligheder i de tricks 😊

Da vi kom hjem skiftede jeg hurtigt om, og så gik Max og jeg en skøn tur på stranden og fik klaret hovederne. En dejlig træningsdag.


Aftensmaden? Hellefisk og hummer :-)

Ingen kommentarer: