tirsdag den 17. august 2021

Landsholdsudtagelse i rally, læring og opdaterede planer og mål

Det er præcis to år siden Otto blev en del af familien :-)

I weekenden blev der afholdt kvalifikationsprøver til landsholdet i rally 2021: De mange interesserede har kunnet følge med i resultatformidlingen på Facebook, hvor alle resultater er lagt frem og flere deltagere har delt videoer af prøverne. Jeg havde fornøjelsen at dømme alle fire prøver, i alt 65 banegennemgange, Ida Lindgren og Beatrice Palm fra Sverige dømte på skift, så der var to dommere pr. prøve. 

Jeg havde ansvaret for afviklingen af weekenden og det ultimative ansvar for udvælgelsen af landsholdet, så jeg har på flere fronter haft mulighed for at lære en masse. Her vil jeg fokusere på læringspunkter i forhold til mine egne ambitioner om at deltage i landsholdskvalifikationen til næste år.

Nogle af læringspunkterne er egentlig ikke nye, men der kom nuancer på det ved at se de mange prøver, og drøfte bedømmelser både med Helle Gadeberg, som var sekretær for mig hele dagen, og er blevet godkendt som dommer af nordisk rally i dag, og de to svenske dommere og deres sekretærer.

Her kommer de:
  • Ritualisering af starten af prøven (forløbet før kantbåndet passeres). Det var tydeligt, at nogen havde helt styr på det, mens andre havde mulighed for forbedringer. Jeg arbejder systematisk med det både med Max og Otto – jf. læring fra kurset med Helle Damkjær – men det skal være endnu mere automatiseret, så det kører på rygmarven og er helt flydende. Jeg trænede i eftermiddags starter med Anita og Girah, og jeg kan mærke at jeg specielt med Otto skal være endnu mere skarp, så han ikke når at tænke på andet end at vi skal i gang med at gå rally.
  • Automatisering af transporten fra kant til start, mellem skiltene, fra mål og ud. Fuldt fokuseret fri ved fod på højre eller venstre side, med ensartede skridt og ensartet tempo. Det et noget LP-læring der skal genopfriskes.
  • Automatisering af ankomst til de enkelte øvelser, dvs. sikring at afslutning af en øvelse sker, så hunden straks er i position, og dermed klar til næste øvelse.
  • Automatisering af de enkelte øvelser, så hvert skilt udføres ens fra gang til gang, på højre eller venstre side. Alle mulige vendinger blev dissekeret på kurserne med Ida forrige weekend, og det skal jeg bare arbejde videre med og gøre til rutiner, så tissetrængende og Lucky Luke bliver adfærdEN. Det gælder i lige så høj grad alle andre øvelser, hvor jeg igen ved dagens træning, kunne mærke, at min ankomst er for styret af hundene, hvor det er mig der skal styre. Der er øvelser jeg kan udføre med Max i slowmotion, når jeg selv kan styre tempo og at han er i den rigtige position, og det skal jeg selvfølgelig træne at vi kan udføre i normalt tempo.
  • Ritualisering af udgangen af banen fra målskiltet passeres og vi er ude af banen og laver den afsluttende øvelse (jf. Helle Damkjær).
  • Alt det med automatisering er med det ene formål at gøre det nemmere for mig selv, så jeg ikke skal tænke over udførelsen, men kan støtte Max og Otto bedst muligt. Der var mange situationer i weekenden, hvor man kunne se førere tænke meget og det kan ikke undgå at påvirke hundene.
  • Det er afvigelser i udførelsen af nogle af de nordiske øvelser i forhold til de danske. En er fx at i rundt om øvelser, skal man altid stoppe op, før hunden tages med. Det gør jeg i forvejen, så det ikke noget problem. Jeg kan ikke lige overskue det, mens jeg skriver dette, men som udgangspunkt vil jeg arbejde mod at gå dansk rally som nordisk, for at gøre overgangen enklere. Selvfølgelig skal jeg have helt styr på, hvor der er betydelige forskelle, men det skal jeg nok finde ud af. Udtrykt på anden måde: Jeg skal ikke træningsmæssigt skelne mellem at træne nordisk eller træne dansk rally, medmindre det er noget ganske specifikt det ene eller det andet sted. Jeg skal træne rally.
  • Et område jeg umiddelbart kan komme i tanker om, der skal trænes specifikt nordisk eller dansk, er fejlsituationer. I nordisk, at man når man er klar over at en øvelse er mistet, straks går videre til den næste fremfor at forsøge at færdiggøre og få nye fratræk. I dansk at lave ommere (hvis man ønsker det), på en flydende måde.
  • Det var nogle umanerligt lange baner i forhold til hvad vi normalt oplever i Danmark. Finalebanen gik de hurtigste på lidt over 4 minutter, de langsomste gik på omkring 7½ minut. Det var meget tydeligt, at det var noget udover hvad de fleste hunde var vant til, så der begyndte fx at komme lyd på til sidst eller opstod flere tekniske fejl. Læringen er, at det er nødvendigt at arbejde med at hundene skal kunne holde i længere tid.
  • Forstyrrelsestræning er naturligvis rutine for de fleste, men forbløffende mange hunde blev meget forstyrret af en legetøjsrotte i fristende 8-tal. Jeg har noteret som træningspunkt at træne mens der er dødstille, for der var næsten unaturligt stille i hallen meget af tiden, når der var ekvipager på banen.
  • Der er sikkert andet, men ovenstående er tæt på det, som jeg lægger træningsplaner ud fra.
Jeg har brugt ferien til at overveje mine ambitioner, mine hundes potentiale og grundlæggende hvornår jeg selv føler at vi har det bedst sammen. Det betyder tilvalg og fravalg.

Hvis vi starter med det sidste, så har jeg besluttet at stoppe med Max i Nose Work, når den aktuelle træningsrunde hos Merete er færdig. Jeg vendte tanken med Merete i dag til træning, hun kender Max meget godt i NW-sammenhæng, og den enkle sandhed er, at hvis vi skal nå resultater i NW2 vil det kræve en helt anden form for træning, end jeg har tid og lyst til. Max er 10 år, og jeg kan se, at jeg skal passe på med at dosere træningen fornuftigt; det har gjort beslutningen enkel, at jeg vil har valgt at satse helhjertet på rally med ham de kommende år.

Otto satser jeg på i Rally som første prioritet. Men Nose Work kommer ikke langt efter; han har et åbenlyst talent, han er også meget mere pågående og ivrig end Max er. Vi er tilmeldt både Færdighedsprøve og Freestyle på Samsø 16. oktober, det er mest tænkt som opvarmning til rallyprøverne 17. oktober, faktisk fik Anita og jeg udviklet FS-programmet til træningen i dag inspireret af nogle rallyøvelser 😉

Der er kun 11 dage til DM i rally, og jeg har lagt følgende grove plan for træningen frem til da:
  • Selvtræning i morgen/måske fredag, halve baner, fokus på at reducere belønningsfrekvensen.
  • Lørdag dømmer jeg C og B ved DKK, en lille prøve 6 + 14 deltagere. Jeg regner med at have Max og Otto med og gå hvid hund på mine egne baner.
  • Lørdag eftermiddag skal jeg til Sverige for at dømme de svenske landsholdsudtagelser søndag i Väsby Brukshundklubb nord for Stockholm. Udover at jeg glæder mig meget til at dømme de bedste svenske ekvipager, er det også en fantastisk mulighed for at lære endnu mere, til brug for min egen træning. Som bonus har jeg arrangeret, at jeg kommer til at se hallen, hvor NM skal afvikles, og jeg har lovet Heidi, den danske landsholdsleder, at jeg kan redegøre detaljeret for det hele, til brug for landsholdets forberedelser.
  • Tirsdag er der træning med begge hunde hos Johanna.
  • Onsdag eller torsdag tager vi den sidste selvtræning inden DM, detaljerne afhænger af, hvordan forløbet indtil da har været.
  • Fredag tager vi til Århus og lørdag afvikles DM.
Jeg er velforberedt. Jeg har aldrig været bedre forberedt mentalt eller i øvrigt til DM, og jeg glæder mig til at være en del af et stort, hyggeligt og sjovt arrangement, som forhåbentlig vil give en masse gode minder på rallykontoen.

Jeg har skrevet det før: der er kun én, der bestemmer om det går godt eller skidt, og det er mig selv.

Ingen kommentarer: