mandag den 23. april 2012

Ken Ramirez: Advanced Training Concepts: Accomplish More - Keep it Simple! - III


Dag 3 af seminaret med Ken Ramirez omfattede følgende emner: Om formiddagen forskellige former for koncepttræning; om eftermiddagen dels et indlæg om positiv forstærkning af mennesker, dels en afrunding af seminaret.

Koncepttræning – som også er omtalt her - omfattede først Adduction i tre former: Additive Adduction, Conceptual Adduction (And) og Conceptual Adduction (Then). Additive Adduction er egentlig ikke rigtig konceptuel træning, men en sekvens af kommandoer (fx gå hen til tæppet, læg dig på tæppet). Conceptual Adduction er træningsmæssigt meget mere spændende, men for de fleste almindelige trænere ikke så anvendeligt, med mindre man vil afprøve sig selv og sin hund :-)

Teknikken består I at hunden får en kombineret kommando. Fx først udfører den én adfærd, og mens den udfører den får den en anden, så det fx mens den bakker skal stå på bagbenene (AND uden release cue).

Eller en kombineret kommando, et Go-signal og derefter skal udføre kommandoerne enten samtidig (AND) eller i sekvens (THEN). Fx: Hunden holder hovedet på target, føreren giver kommandoen spin, dæk, føreren giver en Go-kommando, hunden udfører spin og dækker.

Det konceptuelle består I, at hunden får sekvenser eller kombinationer som ikke har været sammensat tidligere, så den skal forstå at selv om den udfører en adfærd, så skal den mens den adfærd udføres kunne udføre en anden adfærd, eller den skal kunne sætte eksisterende adfærd sammen på nye måder. Der var mange illustrative videoklip, bl.a. flere med Johanna og Soda.

Dernæst var der et indlæg om Mimicry. Hunden skal lære at udføre adfærd ved at iagttage en anden hund udføre adfærd. Det er et område, hvor Ken udfører pionerarbejde, og han beskrev meget detaljeret en stribe forsøg han har udført med henblik på offentliggørelse af en artikel i et videnskabeligt magasin.

Kort fortalt går det ud på, at hunden lærer at kommandoen copy betyder, at den skal udføre den adfærd som en anden hund ved siden af udfører. Det var virkeligt imponerende at se hvor sikker adfærden blev indlært, først på kendt adfærd, og siden i et vist omfang på helt ny adfærd. Igen kan anvendeligheden i praksis for de fleste almindelige trænere diskuteres, men spændende er det absolut.

Eftermiddagens første indlæg handlede om anvendelse af positiv forstærkning af mennesker, familie, venner, kolleger og ikke mindst som leder. Det er oplagt at generalisere den positive træning af dyr til mennesker, men naturligvis med en række praktiske tillempninger. Men det fundamentale er præcis det sammen: være præcis og specifik med at rose ønsket adfærd, ignorer uønsket adfærd eller dirigere i den ønskede retning.

Endelig rundede han seminaret af med at vise at fortælle om en række forløb, som helt tydeligt betød meget for ham, bl.a. hvordan han havde været involveret i på ekstremt kort tid at træne hunde til at finde æg lagt af sea turtles, med henblik at flytte dem til et mere sikkert udklækningssted end kysten ved den mexicanske Golf (BP’s forurening). Opfostringen af en sea otter unge. Og forsøget på at lære en kommende delfinmor at tage sig af sit kommende barn (det tager normalt 2-3 fødsler før de lærer det). Træningen af dyr fik nogle nye dimensioner gennem disse historier. Der var lidt gentagelser fra Evolution of the Zoo Trainer: A Personal Perspective, men det blev det ikke dårligere af.

Det samlede indtryk efter de tre dage er overvældende. Ken Ramirez er en unik foredragsholder, og han kan virkelig holde opmærksomheden fangen alle tre dage, selvom i alt 20 timers indlæg umiddelbart virker overvældende. Engagement, glæden ved at formidle, en dyb viden om alle emner, en ualmindeligt pædagogisk måde at præsentere det hele på. Det var bare fantastisk.

Der er mange indtryk at fordøje, og også meget jeg skal forholde mig til i forhold til min egen træning, ikke mindst fra dag 1 – erstatning for primære forstærkere. Lille Bjørn kommer til at agere forsøgsdyr i den forbindelse kan jeg mærke :-)

Jeg tror også at den systematiske tilgang til problemløsning kan blive rigtig anvendelig i forhold til træningsmæssige problemstillinger – ikke nødvendigvis til adfærdsproblemer.

Og så tror jeg også at min adfærd bliver påvirket af indlægget om positiv forstærkning af mennesker.

Et fantastisk seminar!

Og tak for dejligt selskab til Anja Christiansen og Johanna Allanach - det bliver vist ikke meget bedre!

Ingen kommentarer: