tirsdag den 16. januar 2018

Goal Setting – HTM2 – Nose Work - Keys to Successful Animal Training


Jeg modtog Lanny Basshams seneste nyhedsbrev i dag, det indeholder artiklen ”Goal Setting - Process or Outcome?” Citat: ”Attainment is the total of accomplishment and becoming. Accomplishment is how you measure the EXTERNAL and becoming is how you measure the INTERNAL. Attainment is more than just a way to measure the outcome. It also reflects who the person has become. It is a mirror to life; a snapshot of who this competitor is as well as how high he or she places. We compete on the field as we compete in life. We become competitors. We become champions. We don't just obtain champion finish times. Attainment, consisting of becoming something, should be our goal not simply accomplishment.”

Min korte udlægning: Det er fint at sætte resultatmål, men de skal understøttes af procesmål, og derefter er det kun dem, det handler om. Så for at tage mig selv: Jeg har et eller andet sted nogle resultatmål. Når jeg går i ringen med hundene, er det for at have det sjovt med dem. Jeg arbejder med detaljer, helheder og først og fremmest motivation, fordi summen at det er processen, der gør at vi kommer nærmere målet – som aldrig er i tankerne i den sammenhæng. Hundene skal kunne adfærden (detaljer og helheder) og de skal være motiverede til at udføre den.

Med Lille Bjørn er mit fokus pt. detaljer og helheder i HTM-programmet (og fastholde hans uovertrufne motivation!). Jeg er gået i gang med HTM2-programmet, fik træningen i lørdags videofilmet, og fået god og konstruktiv tilbagemelding på den. Det er et fint HTM2-program., med passende positioner og tempi. Der kunne være bedre balance mellem retningerne, og der kunne varieres i links for at øge sværhedsgrad/indhold. Hvis alt går vel (pas på med resultatmål!!!!) kan vi debutere i HTM2 7. april, vi træner bestemt i mod det.

Til aften var jeg til Nose Work træning med Lille Bjørn. Vi fik mulighed for et køretøjssøg til at starte med, hvor jeg skulle have været lidt kølgere, frem for at markere ”det er heromkring” :-)


Indendørs startede vi med to meget fine indesøg, med superflotte markeringer. Derefter var der et bokssøg med kasser og bananer, samt en stribe højdesøg og lidt forskellige søg. Lille Bjørn arbejder virkelig godt, også med de semihøje søg, de allerhøjeste var for svære.

Hans markeringer bliver bedre og bedre, jeg er blevet bedre til at styre linen, og bedre til at holde pauser i træningen! Jeg har lavet en note til mig selv, at Lille Bjørn skal deltage i den næste officielle Nose Work prøve, vi får mulighed for at deltage i ;-)

Endelig havde jeg mulighed for at følge Karolina Westlund webinar Keys to Successful Animal Training. En time om det helt fundamentale i dyretræning. Jeg synes ikke der var noget rigtigt nyt for mig, men jeg noterede mig at man skal være bevidst om, hvor meget dyrene lærer, uden at vi træner dem tilsigtet. At der er to træningsmekanismer: Kommunikation & Motivation. Sidstnævnte på formel er: Motivation = Forstærkning + Relation –Distraktioner -Aversiver. Det er ikke dumt at blive mindet om :-)

Ingen kommentarer: