mandag den 23. juli 2018

Følelser, tanker, fakta og handling

Søndag morgen med de to skønneste hunde i verden!

Jeg havde en rigtig dårlig nat. Jeg gik tidligt i seng, faldt hurtigt i søvn, vågnede noget før vækkeuret ringede og så begyndte alle mulige følelser og tanker at køre igennem hovedet.

Jeg havde først og fremmest rigtig dårlig samvittighed over for hundene, for meget har jeg udsat dem for i tidens løb, men min ageren i går var i kategorien, ualmindeligt ringe. Hvis de havde været mennesker, kunne jeg have sagt undskyld. Men de er ikke mennesker, og den eneste måde jeg kan kompensere på er at ændre min adfærd – hvilket jeg har prøvet utallige gange – og så gøre det bedre de næste gange, så de finder ud af, at jeg godt kan opføre mig fornuftigt.

Heldigvis siger erfaringen, at de har en fantastisk evne til at vise overbærenhed, og de skal nok være med næste gang og næste gang igen, også hvis jeg kommer til at træde lidt ved siden af.

I forbindelse med sidste coachingsession skrev jeg: ”Vi afsluttede uden at aftale, hvordan jeg kom videre, der var meget at tænke over, bl.a. fik jeg nævnt måske at vælge forskellige discipliner til de to hunde, så de ikke begge to er med hver gang til den samme træning og de samme konkurrencer.”

Den tanke har ulmet siden, og morgenens virvar af tanker begyndte den at tage form.

Hvis jeg mærker rigtigt efter, og det var ikke svært, så ved jeg jo godt hvor jeg har haft de fedeste oplevelser med begge hunde i nyere tid. Med Lille Bjørn er det ubestrideligt HTM, med Nose Work som klar nummer 2. Med Max er det rally der har givet mig flest gode oplevelser, og med Nose Work som en meget tæt på nummer 2.

Jeg tjekkede performancejournalen for at få fakta på bordet.

For Lille Bjørn 10 HTM prøver, 9 gange bestået. Alle med fede følelser.

På rallyfronten 25 prøver de sidste 12 måneder, 2 på 93, resten derunder. En masse gode oplevelser, men slet ikke det fede samspil som jeg oplever i HTM.

I Nose Work er han superskarp, men skal jeg tale VI-oplevelser vinder HTM på point.

For Max er regnskabet 27 HTM-prøver over godt 3 år, 7 beståede, den seneste 18.12.2016. Siden da 2 prøver i klasse 2 og 9 i klasse, med dalende/faldende følelser og tilsvarende karakterer. Nogle gode momenter, men ikke rigtigt noget, der ringende. Max har været til 27 rallyprøver de sidste 12 måneder, 6 på 90 og derover, et enkelt supercertifikat på Samsø, som dog følelsesmæssigt blev overgået af vores debut i HTM3 dagen inden.

Han er også superskarp i Nose Work.

Jeg ser op til Amanda, som vandt championklassen i søndags med Osseau.
Max var bestemt også godt med og fik en flot anden plads.

Men som følelserne er nu, så hælder jeg til Rally med Nose Work i hælene.

Og hvad så?” kan man spørge?

Ja, jeg har taget konsekvensen og valg at prioritere, så fokus for Lille Bjørn bliver HTM, for Max Rally og Nose Work.

Det betyder, at jeg ikke træner det samme med begge hunde, og dermed ikke har den mentale og i praksis uundgåelige sammenligning af performance, som bl.a. point giver anledning til, når de om lidt kunne gå i samme klasse i HTM og længe har gjort det i rally. Det jeg har gjort med prøver, vi var tilmeldt, var at ændre hvis muligt.

Lille Bjørn skal op i HTM2 den 9.9, skal debutere i klasse 3 20.10 og skal tilmeldes klasse 3 10.11.

Rallyprøverne 21.10 fastholder jeg (det er noget specielt at gå prøver på Samsø), og så bliver han indtil videre pensioneret som rallyhund.

Max er blevet afmeldt HTM 9.9 og i stedet tilmeldt rally. HTM 20.10 bliver vores afsked – måske indtil videre? – med HTM, og der kommer en særlig udgave af Englishman, som vi ville synes er et fedt minde! Jeg bryder mig ikke om at tænke på at prøven 30.6, skal huskes som vores sidste prøve i HTM.

21.10 har vi fokus på rally, og jeg har derudover tilmeldt nogle mindre prøver, hvor Max og jeg kan hygge os sammen, i Collie Klubben 6.10 og i Hvalsø Hundevenner 28.10.

Så var der lige en Nose Work prøve 26.8, som Lille Bjørn er tilmeldt. Jeg har spurgt om jeg må bytte med Max.

I mit hoved er fokus og dermed træning faldet helt på plads og jeg kan mærke at det føles rigtigt for os: For Lille Bjørn og mig, der skal have fokus på HTM. For Max og mig, der skal have fokus på rally og Nose Work.

PS: De fortsætter begge i Juniorklasse i rally, så længe Mathilde er frisk på det, hundene synes det er fedt 😊

Endelig har jeg lovet mig selv (og Anita!), at når jeg går til prøve, er det prøver, hvor jeg intet andet laver; jeg er ikke dommer, prøveleder, sekretær eller noget, jeg er til prøve med mine hunde!!!

Ingen kommentarer: