lørdag den 26. marts 2011

Masterclass

Foto: Camilla Johannessen

I dag blev Masterclass så afholdt.
Det var en ganske særlig dag for mig jeg er bare så glad for at det lykkedes at få dette arrangement etableret – og at det levede op til mine skyhøje forventninger.
Jeg har inviteret følgende pragtsamling af LP-nørder: Anita med Osseau, Susanne med Kellie & Maddie, Camilla med Emma & Balder, Marie med Chelsea, Conni med Zcarlet og Peia samt Tove med Spunk og jeg deltog selv med Megan & Lille Bjørn. Et perfekt hold til en Masterclass. Seriøse, lydhøre, parate til at lære og prøve nydt.
Og som instruktør havde Johanna Allanach heldigvis taget udfordringen op, og tryllet et alsidigt program sammen og gav en masse nye indfaldsvinkler til vores hundetræning generelt. Johanna er den mest alsidige hundeinstruktør og hundekonkurrenceudøver jeg kender, og den eneste jeg kunne forestille mig som instruktør på denne første Masterclass.
Johanna giver gode, grundige og anvendelige introduktioner til øvelser og koncepter. Og hendes anbefalinger er baseret på egne erfaringer og kan vises med demohund (i dag Soda).
Vi blev mindet om, hvordan vi får mest muligt for vores belønninger. Ved at anvende dem hensigtsmæssigt, huske at de skal væk på et tidspunkt, huske timing, huske kriterier, dvs. planlægge træningen :-) Som eksempler skulle vi

  • Klikke hinanden – jeg skulle klikke Tove for rejseguide, og det kunne jeg ikke særligt godt, for hvad var det for en adfærd jeg egentlig ønskede??? Og hvor mange gange har en af mine hunde ikke stået i samme situation?!
  • Kommentere hinandens klikning, makkerens hund skulle dutte på vores hånd, og vi skulle sige ja eller nej hvis klik og dut var ok eller ej.
  • Tale med makker om hvordan vi ville indlære en øvelse, i mit tilfælde skulle Conni og jeg tale om bakke baglæns rundt om fører. Peia kunne stort set den færdige øvelse, og jeg fandt i gemmerne ud af, at jeg havde arbejdet med den flere gange med Lille Bjørn, og ved at starte med ham på højre side fik jeg den fart på første del af øvelsen, som jeg savnede når jeg startede ham fra venstre.
Næste store emne var koncepttræning, se mere på Johannas blog.
Megan og jeg arbejde med lille/stor og med første del af THEN. I sidstnævnte havde jeg først udfordringer med at få Megan til at lægge hoved på min hånd som target (kommando Hoved). I den position skulle hun have en kommando (jeg prøvede hhv. dæk, sit og bakke), som hun først skulle udføre efter at jeg havde fjernet hånden. Ideen er, at hunden, mens den er på target, kan få 1 eller flere kommandoer, som så skal udføres, når target fjernes. Dvs. hunden skal lytte og huske kommandoerne i den rigtige rækkefølge.
Efter frokosten kom Lille Bjørn på banen og vi arbejde med op/ned og move on (om fører med uret) og pole (om slalom pind mod uret), som begge skal generaliseres til at gå rundt om andre genstande eller om ingenting.

Foto: Camilla Johannessen

Så skulle vi arbejde med foretrukne LP-øvelser, men med det mål, at vi kunne udføre øvelsen eller momentet fra liggende stilling. Det viste sig at Megan og jeg ikke helt havde generaliseret til dette niveau, men vi kom godt efter det :-) Som slutøvelse kunne jeg fra liggende stilling få Megan fra sit til dæk til sit til stå, bakke tre længder og dække! Stor jubel.
På opfordring gav Johanna så en gennemgang af en alternativ måde at indøve apportering på.
Og så sluttede vi med en rallybane med noget Johanna kaldte et par rallyskilte, en bane på 19 skilte med en del udfordringer, bl.a. en slalom med godbidder, og et MEGET fristende 8-tal. Der blev spillet musik til banegennemgangen, lidt htm-agtigt.
Jeg havde valgt Lille Bjørn til øvelsen, og de første skilte var lidt seje, men efter nogle fornuftige belønninger kom vi godt i gang, og trods lidt hak i spiralen og et stop ved 8-tallet gik han bedre og bedre og var totalt på på den sidste halvdel af banen.
Jeg ved at Johanna ved rallyprøver gerne vil have to præmier hun kan uddele til ekvipager som hun godt vil rose for ”noget”. Så jeg havde naturligvis sørget for to præmier i dag. Og de gik sjovt nok til de to, jeg selv ville have valgt – og så et det, som man siger, intelligente valg.
Den første var Camilla & Balder. Camilla vil til daglig meget hellere arbejde med Emma, men i dag tror jeg faktisk Balder var mest på banen. Han er døv, så det giver nogle træningsmæssige udfordringer, og dem håndterer Camilla fremragende.
Den anden var Anita & Osseau. Osseau har stået i skyggen af Django, men er nu kommet frem i rampelyset på en kedelig baggrund, se Anitas blog. Han er en meget dygtig hund, og Johannas opmuntring tror jeg virkelig har givet Anita anledning til at tro mere på mulighederne, se hendes blog om Masterclass.
Conni har naturligvis også allerede skrevet om Masterclass.
Tak Johanna, fordi du tog udfordringen op, og gjorde dette til en enestående dag. Og tak til alle de øvrige deltagere for en superhyggelig dag.

2 kommentarer:

Berit Bilde sagde ...

Johanna er en fantastisk inspirerende instruktør.
Synes nogen gange at jeg har hende siddende på min skulder, når jeg træner og især indlærer på egen hånd. Sikke en indflydelse!

Paul sagde ...

Ja, det er vi bestemt også enige om! Jeg tror jeg har en lille håndfuld trænere, som popper op, typisk når jeg har rod i træningen: Bob Bailey, Johanna, Helle Damkjær og Camilla. Og der er også andre der pludselig dukker op. Men det er dejligt at have sådan en bagage!!!!