fredag den 11. december 2015

Fantastiske trænere


Eftermiddagstur på stranden

Det har været en dejlig uge.

Arbejdsmæssigt har ”mine” tre projekter nået væsentlige mål. Det føles godt at være med til succeser. Det er også en vigtig del af reflektere over hvorfor det er gået, som det gik.

Det karakteristiske ved projekter er, at det er en gruppe, som sammen løser en opgave. Selv om begrebet projekt misbruges i mange sammenhænge, er den klassiske definition af et projekt: En opgave med et fastlagt mål, løst af et til lejligheden sammensat team, som skal løse opgaven inden for fastlagte tidsmæssige og økonomiske rammer. Jeg har med vilje ikke citeret ISO-definitionen :-)

Det er vigtigt at anerkende deltagerne for deres indsats. En god kollega og jeg havde det rigtigt godt i morges, da vi kunne sende en mail til en tredje kollega, som vi synes virkelig havde gjort en forskel. Den pågældende blev meget glad, og vi var glade for at vi havde skrevet. Win-win.

Det fik mig til at tænke på den proces, jeg har været igennem som menneske i år. Der er flere personer, der har været vigtige i denne sammenhæng, og nogle af dem måske uden at vide det. Men her er de fem, som har betydet rigtigt meget.

Sonja kendte jeg kun perifert, inden jeg startede på kurset Træning mod færdighedsprøver i sommers.

Det var et fremragende forløb, hvor Sonja på en meget overbevisende facon fik deltagerne gennem alle øvelser i færdighedsprøve/titelprøve-programmet, og gav fantastisk feedback. Sonja fik virkelig skubbet mig i den rigtige retning, så Max senere på året kunne bestå prøverne. Den måde hun kunne iagttage på og give specifik feedback på,var jeg virkelig imponeret af.

Christina underviser stort set ikke – men hun har så heller ikke så meget tid til overs, at det gør noget – men heldigvis kan vi træne sammen af og til, og hun er virkelig god til at give konstruktiv feedback. Hun behøver faktisk ikke sige meget, for vi kender hinanden ret godt, men specielt vinterens rallytræning med Lone som den tredje faste deltager, fik givet mig nogle gevaldigt anvendelige input til rallytræningen.

Anita vil helst ikke have, at jeg roser hende for meget, så det vil jeg lade være med her. Men hun er den, der kender mig allerbedst og virkelig kan påpege forbedringsområderne, når vi træner sammen. Vi har fulgt hinanden i mange år i rally og LP, og nu er det så HTM/FS vi engagerer os i, når vi træner. Hun er i stand til at se detaljer, som ikke andre lægger mærke til (se dog de to næste). Anita er den, jeg vender allerflest træningsmæssige detaljer med.

Anja har jeg været på kursus hos tidligere, men det var først med HTM/FS-sommerkurset i år, at jeg begyndte at træne fast hos hende. Hun er en fremragende træner, og enormt krævende. Hun stiller krav og følger benhårdt op på dem; det er virkeligt forpligtende at træne hos hende. Hun har lært mig at fokusere på detaljer på en helt anden måde, end jeg har været vant til. Detaljer i LP er jeg også blevet herset med gennem årene, men hos Anja er det anderledes, uden at jeg helt kan sætte ord på.

Anja har derudover gjort DEN afgørende forskel ved at være coach for mig. Det er det mest geniale, jeg har gjort i hundetræningssammenhæng – og måske også endnu bredere – at vælge at få professionel hjælp til mentaltræningen. At det blev Anja var ikke tilfældigt, som jeg har beskrevet tidligere, men absolut et perfekt valg. Anja har heldigvis tavshedspligt, så jeg kan måske uimodsagt skrive, at hun vil sige, at det, der er sket, primært er min egen fortjeneste. Men, det er jo netop det, den gode cach kan: være katalysator, så udviklingen kommer i gang, næsten så man tror det er en selv, der finder på det hele.

Johanna har jeg trænet hos i en del år. Vi kender hinanden rigtigt godt, og Johanna har betydet meget for mig i mange sammenhænge. Jeg beundrer hende – og jeg véd vi er mange! – rigtigt meget, fordi hun er så rummelig, konstruktiv og nærværende – jeg kunne finde på mange andre superlativer, men disse tre var de vigtige lige nu. Jeg kan komme til LP-træning, og i den frie runde sige at jeg godt vil træne nogle tricks, og inden vi har set os om har jeg fået 3 forskellige teknikker til at træne et specifikt element.

Johanna har hjulpet mig med et utal af problemstillinger indenfor LP, rally, HTM, FS og så det løse – også på den mentale side.

Det, der er karakteristisk for alle fem, er (også) deres formidable evne til at forstærke førerne. Det er banalt at skrive, men for hulen hvor er det vigtigt, at vi førere også bliver rost, når vi træner, for det kan virkelig gøre en forskel.

Jeg kan stadig blive betaget af Johannas fantastiske måde at rose på, så alle på et hold, uanset hvor dårligt det går, får noget positivt med hjem. Vi får bestemt også at vide, hvis det ikke er ok, men på en god måde.

Jeg er heldig at kende disse fantastiske mennesker og en masse andre derude.

1 kommentar:

conni sagde ...

Måske en god ide at læse de mails som du modtager :-)